penaja

Thursday, September 5, 2013

Sharing is caring>>> Otak Kiri vs Otak Kanan


ADAKAH ANDA BERADA DI MINDA KANAN ANDA?

Mengapa ianya dititik beratkan?Pernahkah anda bertemu dalam satu perbicangan yang mendalam atau cuba mempersetujui tentang isu-isu tertentu? Pernahkah ada ahli keluarga menghilangkan diri didalam bilik untuk jangkamasa yang lama? Pernahkah anda kenal seseorang yang mampu memberi penerangan terperinci bila berbincang tentang tayangan yang mereka lihat atau tempat yang mereka lawati? Adakah anda mengalami kesusahan memahami mengapa orang lain tidak dapat memahami situasi seperti yang anda tahu?

Masalahnya bukanlah apabila seseorang itu degil, tetapi bagaimana setiap seorang dari kita merasakan satu situasi pada satu-satu masa. Sebenarnya ianya berdasarkan bagaimana otak kita memproses maklumat yang diterima. Memahami perbezaan bagaimana otak kita memproses informasi untuk menolong kita memahami perbezaan pada manusia. Memahami akan perkara ini akan menambah sifat menghargai dan tolenrasi pada diri kita dan orang lain.
Topik-topik dalam kursus ini akan menolong peserta:

•Meningkatkan waspada diri dengan memahami bagaimana kita berfikir dan memproses informasi.
•Memahami pemikiran utama atau hemisfera otak yang lebih dominant, dan
•Meningkatkan penghargaan individu dan keluarga melalui penghargaan dalam proses yang berbeza


Pengenalan 

Otak kita adalah satu sistem computer rumit yang dikawal oleh dua bahagian. Kedua-dua bahagian ini mempunyai kemahiran dan cara berfikir yang berbeza. Bahagian kanan otak memproses maklumat dengan cepat (rapid), melewati ruang dimensi fizikal (spatial) dan tanggapan yang tepat (perceptual). Otak kiri memproses dengan cara yang berbeza tetapi dalam bentuk lisan yang lebih kompleks, berbentuk analisa.

Para saintis telah membuktikan kita adalah satu kejadian dengan dua bahagian otak. Setiap bahagian mempunyai cara tersendiri dalam pemahaman dan penerimaan realiti. Kedua-duanya dapat bekerjasama, dengan setiap bahagian mempunyai keistimewaan tersendiri. Pada satu-satu waktu, setiap bahagian berfungsi sendiri, dengan satu bahagian “buka” manakala bahagian yang satu lagi “tutup”. Individu boleh menukar semula dan keluar tetapi cenderung pada bahagian yang dipilih. Walaupun yang dipilih tak selalu berubah, adalah berkemungkinan bagi kita untuk perkembangkan kemahiran pada kedua-duanya.

Sebagai contoh apabila dua orang berbincang tentang sesuatu mesyuarat. Yang pertama mungkin menitikberatkan tentang isi, topik perbincangan, keputusan yang dibuat dan matlamat jangka panjang. Yang kedua mungkin berbincang tentang kehadiran, maklumat yang dikongsi dan tindakan yang diambil. Setiap satu mempunyai persepsi yang berbeza tentang mesyuarat tersebut, bergantung bagaimana cara mereka memproses maklumat tersebut.

Setiap Seorang Mempunyai Bahagian Yang Dominan.

[COLOR="rgb(153, 50, 204)"]Bagi membantu kita mengenali hal ini, minta individu tersebut sertai aktiviti dibawah.[/COLOR]

Karektor fizikal

Minta peserta memilih pasangan. Minta mereka berdiri berhadapan satu sama lain, kedua-duanya mengadap arah yang sama. Minta pasangan memeriksa kecenderungan fizikal berikut, dan tuliskan samaada ianya “kiri” atau “kanan” yang diperkatakan. Baca arahan berikut:-

1. Jika peserta memakai jaket atau sweater dengan pad lengan, minta dia tanggalkan jaket atau sweater itu. Pasangannya perlu berdiri dibelakang dan letakkan dibahagian tertinggi bahu peserta. Mana lebih tinggi? (Jawapan samada kanan atau kiri)
2. Pusing dan mengadap pasangan anda. Senyum.Bahagian mana lebih tinggi?
3. Satukan kedua-dua tangan anda. Ibu jari yang mana lebih panjang? Ini patut menjadi posisi yang paling selesa untuk anda.
4. Bentukkan teleskop dengan tangan anda. Umpamakan diri anda menggunakan teleskop. Mata mana yang anda akan gunakan untuk melihat?(Mata ini juga yang anda biasa gunakan untuk melihat lensa kamera).
5. Kaki mana yang lebih besar?

Jika jawapan anda lebih kepada “kiri”, kecenderungan fizikal untuk diproses lebih pada “otak kanan”. Jika jawapan lebih kepada “kanan”, kecenderungan fizikal lebih pada “otak kiri”. Jika jawapan yang lebih kurang sama, maka proses lebih pada “keseluruhan otak”.

Adakah keputusan itu tetap? Ramai orang menunjukkan tanda-tanda yang bercampur-aduk, menunjukkan mereka menggunakan kudua-dua bahagian untuk memproses maklumat.

Bahagian kiri otak mengawal bahagian kanan tubuh, manakala bahagian kanan mengawal kiri tubuh. Serangan pada bahagian kiri otak boleh melumpuhkan bahagian kanan tubuh. Ianya boleh menyebabkan beberapa fungsi tubuh seperti penguasaan bahasa. Jika seseorang selalu memproses munggunakan otak kanan, bahagian kiri tubuhnya akan terbentuk untuk menjadi lebih besar, kuat dan lebih berkembang. 


Proses Keseluruhan Otak

[COLOR="rgb(153, 50, 204)"]Kita semua memikir menggunakan keseluruhan otak. Bagaimanapun, satu bahagian darinya lebih menguasai atau mendominasi. Dalam berfikir, sebagai contoh, otak berada dalam keadaan bercakap sendirian. Bagaimanapun, satu bahagian akan lebih mendominasi untuk mengeluarkan kata-kata lebih kuat atau memberi arahan.

Bahagian yang dominasi akan merancang personaliti hidup seseorang, bahagian yang seseorang itu lebihkan, dan dalam bentuk dimana seseorang itu memberi respon terhadap tekanan atau krisis. Dimana corak pemikiran masing-masing adalah berbeza, kedua-dua bahagian otak juga adalah berbeza dan pendapat pada satu situasi yang sama juga berbeza.

Adalah menguntungkan untuk kita perkembangkan kedua-dua bahagian otak kerana ini akan menambahkan lagi maklumat dalam menyelesaikan masaalah. Dengan menjadi waspada tentang cara meransangkan bahagian yang tidak dominasi, individu akan lebih mudah merangkumi didalam menghadapi situasi kehidupan yang berbeza. Beberapa idea disediakan dalam risalah peserta.. Anda dapat rujuk beberapa idea dengan peserta.

Ideanya ialah berjuang untuk menjadi pengerak dengan seluruh otak (whole brain processor). Jika anda menguasai proses dominasi otak kiri, dengan perkembangkan otak kanan anda akan menjadi lebih kreatif dan berkemampuan. Dengan perkembangkan bahagian yang kiri, proses otak kanan akan menjadi lebih logik dan analisi.

Cara lain untuk perkembangkan pemikiran keseluruhan otak ialah dengan lompat tali atau “jalan bersilang kaki”. Setiap aktiviti memerlukan ransangan kedua-dua bahagian tubuh berulang-ulang.
Latihan seterusnya,”Jalan bersilang kaki,” mungkin memerlukan masa untuk peserta berdiri dan melakukan regangan(stretch). Minta peserta berdiri. Minta mereka angkat lutut kanan dan sentuh siku kiri, kemudian sebaliknya. Lakukannya sebanyak 10 kali.

[/COLOR]
Karektor Otak Kiri – Otak Kanan 

Pertuturan vs bukan pertuturan- 
[COLOR="rgb(153, 50, 204)"]kebolehan pertuturan biasanya terletak didalam otak kiri. Proses otak kanan mungkin menghadapi kesukaran menamakan atau melabelkan objek biasa, tetapi akan notis karektor bukan pertuturan orang yang bercakap.[/COLOR]

Analisa vs Bercampur-aduk –
[COLOR="rgb(153, 50, 204)"]Otak kiri yang menganalisa biasanya menyebabkan kerja berjalan berperingkat-peringkat dalam satu masa, satu demi satu. Biasanya lambat dan membosankan. Manakala proses campur-aduk otak kanan cuba menemukan perhubungan dan membuat perkara lain sekaligus.

Simbol(tanda) vs Konkrit(wujud)– 
Proses otak kiri berfikir dalam bentuk (tanda/symbol) , angka dan huruf. Proses otak kanan perlu wujud dan belajar melalui perbuatan, sentuhan dan gerakan. [/COLOR]

Tepat masa vs Tak tepat masa –
[COLOR="rgb(153, 50, 204)"]Proses otak kanan kurang memikirkan waktu. Apabila mereka menyertai sesuatu projek, mereka tidak mengira berapa lama masa telah berlalu. Proses otak kiri biasanya lebih menepati waktu.

Duniawi vs Spiritual - 
Proses otak kanan lebih banyak menjuruskan kearah spiritual. Proses otak kiri lebih banyak menjurus kearah duniawi.[/COLOR]

Rational vs Tidak Rational –
[COLOR="rgb(153, 50, 204)"]Proses otak kiri lebih banyak berdasarkan realiti dan perlu melihat pada logik dan penyebab pada sesuatu keputusan. Proses otak kanan tidak mempedulikan alasannya dalam mencari cara terbaik dalam membuat sesuatu dan mimpikan tentang cara sesuatu perkara perlu dan boleh jadi.[/COLOR]
Logik vs Intuitif (Pengetahuan) – 
[COLOR="rgb(153, 50, 204)"]Otak kanan lebih mengikut urutan dan logik, 1-2-3, satu perbuatan dalam satu masa dengan system keutamaan. Otak kanan bagaikan meletup dengan pencaturan yang pelbagai tanpa ada keutamaan.

Lurus vs Holistik – 
Lurus bermakna sebahagian-dari-keseluruhan. Sementara otak kiri mengambil bahagian yang sedikit, mengatur dalam aturan logik, dan kembali dengan kesimpulan, otak kanan perlu melihat gambaran sepenuhnya. Holistic, seluruh-bahagian, bermakna otak kanan bermula dengan konsep total dan kemudiannya baru memandang pada bahagian- bahagian yang sedikit.[/COLOR]
Perkataan terakhir yang diperkatakan –
[COLOR="rgb(153, 50, 204)"]Proses otak kanan lebih mudah mengingati perkataan terakhir yang diperkatakan.[/COLOR]

Tunggal vs Serentak (Sekaligus) –
[COLOR="rgb(153, 50, 204)"]Proses otak kanan biasanya berkehendak untuk melakukan dua atau lebih perkara dalam satu masa. Proses otak kiri biasanya suka melakukan satu perkara dalam satu masa. Habiskan satu projek sebelum memulakan yang lain.

Ingat cara otak memproses bukanlah baik atau buruk. Keadaan mungkin mempengaruhi jika kualiti untuk menjadi asset atau kerosakan. Situasi mempengaruhi apa yang perlu berlaku dan sebelah mana yang perlu mengambil tempat. Idea seterusnya mungkin membantu mungkin dapat membantu anda melihat bagaimana sesuatu situasi biasa mempengaruhi dominasi otak.

Melayani kreativiti merupakan skil (kemahiran) otak kanan. Orang otak kanan mampu mengambil pola beberapa silang jahitan yang berbeza, cantumkan dengan beberapa warna baru, dan membuat sesuatuyang baru. Proses otak kiri hanya mengikut apa yang tersedia pada pola itu.Semasa memasak. Proses otak kiri hanya menurut resepi secara tetap. Proses otak kanan suka menggunakan kreativiti di dalam dapur.

Bagaimana proses otak dicuci? Muncul desakan, kepadatan. Proses otak kiri biasanya suka keteraturan dan arahan (peraturan). Bayangan adalah mudah bagi kebanyakan proses otak kanan. Mereka berfikir dalam gambaran. Proses otak kiri berfikir dalam perkataan dan menghadapi masaalah menggambarkan.

Minta kepada sahabat mengambil pen atau pensil dan lakarkan diatas kertas cara untuk sampai kerumah mereka.

Proses otak kiri biasanya melakarkan langkah satu demi satu(step-by step direction). Manakala proses otak kanan biasanya melakarkan peta. Sesetengah menggunakan proses yang lebih lengkap dengan kedua-dua peta dan langkah(directions)nya sekali.
Perbezaan penggunaan bahagian otak membawa kepada perbezaan karektoristik. Sebagai contoh, Proses otak kanan suka arahan dan kestabilan; Proses otak kanan lebih menyukai corak kehidupan yang tidak rasmi (Informal way).

Sementara mereka menghadapi masaalah untuk mengeluarkan pendapat dengan pertuturan, Proses otak kanan lebih suka menggunakan ujian bertulis. Orang yang menggunakan otak kiri biasanya suka mempelbagaikan ujian.

Jika ada masa, anda mungkin hendak memperkatakan tentang karektoristik beberapa orang yang berbeza yang mungkin menunjukkan samaada mereka adalah pengguna otak kanan atau atau otak kiri. 
[/COLOR]
Ringkasan

[COLOR="rgb(153, 50, 204)"]Otak kanan dan otak kiri mempunyai pertindihan kemahiran dan perbezaan cara berfikir. Memahami perbezaan ini akan menambah rasa menghargai diri dan orang lain. Masing-masing mempunyai kecenderungan semulajadi berbanding satu sama lain. Yang mana lebih membawa kecenderungan, kedua-dua belah otak digunakan dan pendapat yang mengubah proses kedua belahnya. Matlamat utama ialah untuk memproses menggunakan seluruh otak.

“Sekali minda manusia diperluaskan dengan maksud (idea) yang baru ,jangan berpaling ke dimensi (keadaan)sebelumnya” – Nizam MENJARO.

ANAK SAPO LA NI???

Sebenarnya undang undang dah cantik...pemahaman dan perlaksanaan saja kurang....

Untuk menjadi warganegara yang baik dan tahu di mana meletakkan hak bukan payah pon....malah utk melakukan perkara perkara yang baik juga senang...tp kenapa jalan yg payah dan susah juga dipilih???

Buka mata dan lihatlah sekeliling anda....

Wednesday, September 4, 2013

18SX Lewat 4 bulan

Sepasang pengantin yang baru berkahwin 4 bulan. pada suatu malam si
isteri memeluk leher suami dengan nada manja seraya berkata, " ayang,
period i dah lewat sebulan, tapi i tak boleh nak pastikan lagi sebab kita
kena gi check kat doktor."

Si suami yang teramat gembira tu pun berpakat dengan isterinya untuk
tidak memberitahu sesiapa pun tentang perkhabaran gembira ini sehingga
ianya benar2 pasti.

Pada suatu hari, pasangan ini di datangi oleh pegawai dari TNB kerana
terdapat tunggakkan dalam pembayaran bill elektrik rumah mereka. Pegawai
TNB tu pun berkata " ini rumah En. Mahpus ker?" "iya, saya ni isterinya.
ada apa encik"

Pegawai TNB tu pun berkata, " Puan, ni dah sebulan lewat, saya dah tak
boleh tunggu ni, nanti boss saya marah."

Dengan nada terkejut, si isteri itu pun membalas balik cakap pegawai TNB
tu." APA??? Macam mana pulak encik tahu yg saya ni sebulan lewat???"

Pegawai TNB tu pun dengan selamba menjawab " ala puan, ni kan zaman IT,
semua tu ada dalam komputer dan kita boleh check Online"

Kata-kata pegawai TNB tu membuatkan si isteri tu lagi terkejut.
"APAAA????Saya lewat sebulan pun awak semua boleh tahuuu??? "

Pegawai TNB tu pun mententeramkan keadaan" Relek puan, puan ni baru lewat
sebulan, ada yg lagi teruk, lewat 5-6 bulan"

Si isteri yg terperanjat beruk dengan kenyataan pegawai tu pun berkata,
nanti saya bincang dengan suami saya..lalau pegawai TNB tu pun beredar
dari situ..

Keesokkan harinya, selepas si Mahphus ini di beritahu oleh isterinya, dia
pun naik berang dan terus ambik cuti dan pergi ke kedai TNB yg
berdekatan..

Dengan tanpa menghiraukan pegawai-pegawai TNB yg ramai di situ, dia pun
memekik seraya berkata "Apa korang ni, isteri saya sebulan lewat pun nak
heboh2 ke dalam internet. awak ni semua yg berkeluarga tak pernah lewat
sebulan kerrrr????!! bisness apa korang buat niii?? nak kena saman kerr???

Lalu pegawai yg datang kerumah si Mahphus ni berdiri dan mententeramkan
keadaan. "sabar encik, sabar encik. apa susah, kalau cik nak settlekan
perkara ni, bayar je..." kata-kata pegawai TNB tu membuatkan si mahphus
naik berang.

"APAAA?? nak bayar korang? belahhhh lahh...."

Lalu pegawai TNB tu pun cakap " kalau macam tu, Kita terpaksa potong encik
punya....... ...."

Si Mahpus mencelah " apa??? potong??? abih tu isteri saya di rumah nak pakai
apaaaaaa???

Pegawai TNB tu pun cakap " nampak gayanye..ISTERI ENCIK KENA PAKAI LILIN
AJERRRLAAAAAAAA"

???????????? ???????.. ......... .........

Trafik Jam Paling Teruk & lama Di Dunia

Trafik Jam ni berlaku di China pd 14/08/2010 melibatkan Highway 110(G110),iaitu laluan Rentas Tibet Beijing dan Susur ke laluan ke Monggolia,Kesesakan berlaku sejauh 90 km
Gmbr dri Udara pada Permulaan Kesesakan lalu Lintas

Trafik Jam ni berlaku di China pd 14/08/2010 melibatkan Highway 110(G110),iaitu laluan Rentas Tibet Beijing dan Susur ke laluan ke Monggolia,Kesesakan berlaku sejauh 90 km

Fakta Menarik Tentang Kesesakan Lalu Lintas ni:
1)Kenderaan Terperangkap Selama 11 Hari dan kesesakan Lalu lintas blaku selama 13hari
2)Kerosakan Jalan Raya yang Berlaku memburukan Keadaan
3)Dalam Kesesakan ini purata kereta bergerak 1Km setiap 5 hari.
4)Rmi penduduk setempat menjual makanan dan keperluan harian kepada pengguna lalu lintas selama 11 hari itu(sama ada menjaja atau mnejual ats basikal)
5)Harga Air,Rokok dan Makanan dijual pd harga 8-10 kali ganda dpd biasa
6)Jalan Raya menjadi tmpt pkampungan sementara..
7)Sebotol 600ml air RO dijual pd harga 10 Yuan(RM 5.50)
8)Polis dan pelbagai agensi turun bg mententeramkan keadaan dan memastikan xtjd rusuhan..

Fakta berkaitan:
1)China adlh negara dgn penambahan kenderaan persendirian terbesar di dunia dgn 17% setahun
2)Highway G110 adlh antra yg mencatatkan ptambahan jumlah pengunaan tertinggi di dunia 40% setahun
3)China hny berpengalaman bhadapan kesesakan jalan raya sekitar 15 tahun yang lalu shj...  (ptut mslh xselesai)
4)Apa lg Cina mau...bkn punca kesesakan lalu lintas..






Friday, August 2, 2013

Torch Browser - Lagi best dari google Chrome?

Kepada yang belum mengetahuinya pun aduhai..saya ingin memperkenalkannya Torch browser..

browser ini sangat bestnya pun..
apa function yang terdapatan pada chrome ada pada torch..
tapi function yang terdapatan pada torch tiada pada chrome.. awesome!!
bermaksud Adblock Plus juga boleh di'install' pada torch

jadi apanya lagi kelebihannya torch ini pun?

menurutnya saya yang telah menggunakan browser ini selama beberapa bulan mengambang penuh;

- download lebih laju berbanding chrome (lebih kurang speed idm)
- access torrent lebih mudah (built in torrent support)
- download video/audio tanpa menggunakan aplikasi tambahan seperti idm
- share fb/twitter lebih mudah
- dan banyak lagi pun aduhai







 download disini

Ucapan ucapan Kreatif Hari Raya



Pejam celik pejam celik dah lama tak jumpa,
Pejam celik dah 29 hari puasa,
Makin dipejam celik, makin banyak salah dan dosa,
Sementara masih celik, banyak-banyaklah buat pahala,
Sebelum pejam tak celik-celik harap maaf jika tersalah kata,
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!



Ketupat rendang jadi hidangan,
Di pagi Syawal bersalam-salam;
SMS dikirim tanda ingatan,
Salah dan silap harap maafkan.



Ya Allah, Ya Rabbi Ya Tuhan Kami,
Sempena kedatangan Syawal yang barakah ini,
Muliakan dan sayangilah sahabatku yang sedang membaca SMS INI.
Bahagiakan keluarganya, sihatkan tubuh badannya,
Berkati rezekinya, kuatkan imannya.
Berikan kepadanya kenikmatan ibadah,
Jauhkanlah dirinya daripada fitnah,
Suburkan benih Keislaman pada diri dan keturunannya, dan
Masukkanlah dia ke dalam syurga-Mu tanpa hisab.
Amin Ya Rabbul’alamin
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI



Jika langkah membekas lara,
Jika kata merungkai dusta,
Jika jelingan jadi bisa,
Jika tingkah menoreh luka,
Jika suara menikam rasa,
Ampun dan maaf dipinta,
Hapuskan dosa tanpa dikira,
Agar sempurna sedia kala,
Tiada prejudis tiada wasangka,
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.





Aidilfitri datang hanya setahun sekali,
sejahtera hati bersih sanubari,
limpahan rezeki rahmat ilahi,
Salam Ramadhan hadiah pada diri,
sambutnya syawal indah berseri.


Kapal dagang dari arabian,
sedang berlabuh di sungai Pontian,
salah silap mohon maafkan,


Indah mawar tapi berduri,
andai tangan tak dapat berjabat,
fb dihantar pengganti diri di Aidilfitri,


Walau keluasan Atlantik tidak terkira,
Walau selat Melaka termaktub sejarahnya,
sempena Aidilfitri yang mulia,
ku mohon ampun harap diterima.



Selamat Hari Raya,
Maaf Zahir dan Batin.

Ucapan Selamat Hari Raya Aidil Fitri dari Berbagai Bahasa

Malaysia : Salam Aidilfitri

Banjar : Salamat Bahari raya

Jawa : Sugeng Riyadin

Padang : Selamet Idul Fitri

Sunda : Wilujeng boboran siyam

Afghanistan : Kochnay Akhtar

Arab : Aid Mubarok

Bangladesh : Rojar Eid

Belanda : Eigendom Mubarak

Bosnia : Ramazanski Bajram

Bulgaria : Pritezhavani Mubarak

Chech : Vlastnictvi Mubarak

Cina : Guoyou Mubalake

Denmark : Ejet Mubarak

Finland : Omistama Mubarakiin

Inggeris : Happy Eid El Fitr

Israel : Bebe’lanat Mawba’rak

Itali : Proprieta Mubarak

Jepun : Chuuko Mubaraku

Jerman : Besitz Mubarak

Korea : Junggo mubarakeu

Croatia : Vlasnistvu Mubarak

Kurdishtan : Cejna RemezanĂȘ

Mesir : Ed Karim atau Eid Sahid

Cara paling mudah download youtube video..tak payah software!!!

tambah je ss kat ape2 url video youtube yang anda nak download tu..


contoh url yang nak download 
http://wwww.youtube.com/atch?v=T59kNIR_Rsk


so tambah ss
http://www.ssyoutube.com/atch?v=T59kNIR_Rsk

nanti kluar download link... pilih format ape nak download...pastu save tu PC
cubalah

GEMPAR!!! Gambar Penemuan Bangkai Buaya Gergasi Di Kuala Selangor

Gemparkan dengan penemuan seekor bangkai buaya di Kampung, Bukit Belimbing, Sungai Batang Berjuntai Kuala Selangor...   


 

Awas kepada kaki-kaki pancing udang di kawasan tersebut...



Perkampungan Yushan, di China.

Perkampungan Yushan di China terletak 1312 kaki dari daratan. Satu-satunya kaedah pengangkutan ke sana bagi penduduk dan juga mengangkut barangan keperluan adalah melalui kandang besi yang diikat pada kabel diantara dua jurang.



Saturday, June 29, 2013

Muka Dia Nampak Macam Terminator Dunia Nyata

Seorang penduduk dari Alaska, Jason Burnam sedang menjalani hukuman penjara. Dia juga dikenali sebagai Terminator. Cuba tengok kenapa orang panggil dia begitu.


Wtf : Jika bibir manusia disengat lebah

Kini kita dah tahu dari mana asal usul duckface dan botox. Nice eh? Dibawah merupakan gambar beberapa orang yang telah terkena sengatan lebah di bahagian bibir.



Friday, June 28, 2013

Pasar Yang Paling Menggerunkan

Pasar Tomohon terletak yang di Kota Tomohon, Provinsi Sulawesi Utara. Kota ini sangat indah dan beriklim sejuk dengan belatar belakangkan Gunung Lokon dan Gunung Mahawu. Pasar Tomohon sejak dahulu menjadi daya tarik tersendiri bagi para pelancong di Tomohon, bahkan Sulawesi Utara. Sebenarnya pasar ini tidak termasuk dalam kamus pelancongan , tetapi berita yang di sampaikan dari mulut ke mulut membuatkan kota tomohon ini semakin popular. namun sanggupkah sekiranya anda melawat pasar ini?


Pasar Tomohon sama seperti Pasar Tradisional di kebanyakan tempat. Tapi bagi anda yang tahu atau bahkan pernah mengunjungi tempat ini pasti faham apa yang di jual di pasar Tomohon ini. Sebenarnya tidak ada perbezaan dengan pasar lainnya. Yang dijual pun sama seperti Sayur-sayuran, dan aneka Daging. Namun begitu daging yang dijual disini bukan seperti daging yang dijual di pasar lain seperti Daging lembu, Kambing ataupun Ayam. Disinilah letak keunikannya, anda dapat melihat beraneka daging dari haiwan lain seperti Anjing, ****, Kelawar, Ular, Tikus, bahkan haiwan yang jarang anda pernah lihat pun ada di jual disini.....mengerikan....

Sunday, June 23, 2013

VPN percuma.. layan sampai lebam

100% percuma.. sbnarnya baru jgk jmpe web ni
sudah try dgn line maxis dgn 80 port TCP
mmg berhasil..

sila2 la cuba
kalau berhasil sila2 lah kongsi


klik sini

android

Reinstall XP tanpa format..Data tidak hilang...




Just nk sharing...khas ntuk korang sume...

Method 1

1-masukkan cd windows xp
2-start > run > E:\I386\winnt32 /unattend 

ps/ E: = cd/dvd drive korang...

3-enter...lpak isap okok je smpi finish...

Method 2

klu korang ade file windows xp folder I386 dlm hdd leh gune care nie...

1-start > run > cmd

2-D:\I386\winnt32 /unattend

ps/ D: = partition hdd korg (eg: shj)

3-enter

==Sesuai digunekan ble virus infect dlm file windows...
==Sesuai digunekan ble file windows korang corrupt...
==sesuai digunekan ble korang mls nk format

driver/application/gmba/lagu sume xhilang...

tested 99.8% working



Tuesday, April 30, 2013

Volcano + Kilat + Ribut

suatu Ribut Petir yang berlaku di tengah-tengah letusan gunung berapi. Ahli-ahli sains tidak pasti mengapa ini berlaku, tetapi teori utama yang berlaku apabila gunung berapi meletus, ia projek serpihan cas positif ke atmosfera. Caj ini kemudian bertindak balas dengan caj negatif , yang menyebabkan

1) RIBUT PETIR

2) Gambar yang sangat Menakjubkan

(SUBHANALLAH)